Framtidens Skavsta – vinnare i arkitekttävling presenteras 5 december

PUBLICERAT 29 november 2023

Hur kan framtidens Skavsta se ut? Sju bidrag är nominerade till finalen i arkitekttävlingen Europan 17. Den 5 december presenteras vinnaren i en ceremoni på Stockholm Skavsta Airport. 

Arlandastad Group Explore Skavsta, Nyköpings kommun och Region Sörmland deltar i arkitekttävlingen Europan 17, som är en internationell stadsbyggnads- och arkitekturtävling för professionella team under 40 år. Under året har team av arkitekter och stadsplanerare tagit fram förslag på hur Skavsta kan bli ett levande och vibrerande område med över 10 000 arbetstillfällen. 

Tävlingsområdet i Skavsta är centralt och stationsnära med en boulevard som knyter ihop den kommande tågstationen, Ostlänken, med flygplatsen och de framtida utvecklingsområdena. Skavstas läge och den starka infrastrukturen innebär stora möjligheter. 

Regions SrmlandRegional utveckling

- Tävlingsbidragen ser vi som viktig inspiration inför framtagandet av detaljplan och utformning för området. Vi kommer att samarbeta med vinnaren och inleda med gemensamma workshops för att förfina och fördjupa materialet inför planeringen av det nya resecentrumet, säger Charlotta Holm Klinth, planeringsarkitekt Arlandastad Group Explore Skavsta.  

Alla bidrag kan ses i terminalen på Stockholm Skavsta Airport och digitalt på nykoping.se/europan 

Vinnarevent 5 december kl. 14:30 

Den 5 december kl. 14:30 presenteras vinnaren på ett event i terminalen på Stockholm Skavsta Airport.  

Media är välkommen att bevaka hela eller delar av eventet. Anmälan till press@skavsta.se senast måndag 4 december.  

Program 

  • Maria Karlsson, chef Fastighetsförädling Explore Skavsta, inleder.  
  • Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun, talar om hur han ser på platsen. 
  • Panelsamtal om tävlingen, processen och bidragen. Maria Karlsson samtalar med Tobias Ossmark, projektledare Nyköpings kommun, Charlotta Holm Klinth, planeringsarkitekt Explore Skavsta och Christian Udin, verksamhetschef samhällsplanering Region Sörmland. 
  • Vinnaren presenteras och intervjuas. 
@Regions Sörmland-Regional utveckling